Mersin İkomt - Mersin Fizik Tedavi -  Telefon

Skolyoz

  • Hizmetlerimiz
  • Skolyoz
Mersin Skolyoz


SKOLYOZ NEDİR?

Skolyoz omurga eğriliği olarak bilinen bir deformitedir. Omurgaya arkadan bakıldığında tam düz olarak görülür. Skolyoz varlığında ise omurga sağa ve sola doğru eğilir. Bununla birlikte çoğu zaman omurganın kendi ekseni etrafında dönme etkisi meydana gelir. Skolyoz sadece tek boyutlu bir açısal deformasyon olmayıp vücudu önden ve yandan yani üç boyutta etkileyen bir kemiksel ve yapısal bozulmadır.
Skolyozu olan bireylerde omurganın anormal S veya C şeklinde eğrilikler görülür. Eğrilik omurganın farkı yerlerinde meydana gelebilir. Çoğu insanda skolyozun nedeni bilinmemektedir.

SKOLYOZ NASIL ANLAŞILIR?

Skolyozun en önemli belirtisi, vücudun simetrisinin bozulmasıdır. Omuz, kalça, bel veya göğüs bölgesinde farklı yükseklikler veya çıkıntılar olabilir. Skolyozu anlamak için basit bir test yapılabilir: Kişi öne eğildiğinde sırtında bir hörgüç görülüyorsa ya da bir kürek kemiği diğerinden daha yüksekte duruyorsa bu skolyozun bir işareti olabilir. Skolyozun kesin tanısı için röntgen çekilmesi gerekir. Röntgende skolyozun derecesi ve tipi belirlenir. Skolyozun tedavisi, eğriliğin şiddetine ve ilerleme durumuna göre değişir.

SKOLYOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hafif skolyozu olan kişilerde semptom ve ağrı vermeyebilir. Büyümeye bağlı olarak kemiklere kaslara binen yük artışıyla birlikte deformitenin derecesinde artış olabilir. Bununla birlikte skolyozlu bireylerin duruşunda değişiklikler fark edilir.
En belirgin belirtileri, vücutta oluşan asimetrilerdir;

  • Bir omuzun diğerine göre daha yukarıda ve önde durması.
  • Kürek kemiklerinden birinin daha belirgin ve dışarıda olması.
  • Omurgaya arkadan bakıldığında gövdenin sağa ve sola kaymış olması.
  • Bel kıvrımlarının eşit olmaması.
  • Kalça kemiklerinin kıvrımlarının eşit olmaması.
  • Bazen sırt veya belde ağrıların eşlik etmesi gibi belirtiler bulunmaktadır.
Bu belirtiler fark edildiğinde bir hekime başvurmak gerekir.

SKOLYOZ ÇEŞİTLERİ NELERDİR? SKOLYOZ TİPLERİ NELERDİR?

Skolyoz hastalarının %80’i idiyopatik yani nedeni bilinmeyen gruptadır. İdiyopatik skolyoz, başlangıç yaşına göre sınıflandırılır.

  1. İnfantil (0-3 yaş)
  2. Jüvenil (3-10 yaş)
  3. Adölesan (10-18 yaş)
  4. Erişkin (18 yaş ve üstü)
Skolyoz şekline göre de ‘C skolyoz’ ve ‘S skolyoz’ olarak sınıflandırılır.

SKOLYOZ GEÇER Mİ? SKOLYOZ NASIL DÜZELİR? SKOLYOZ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Skolyozun tedavisi ise eğriliğin derecesine, hastanın yaşına ve durumuna göre değişir. Tedavi seçenekleri arasında korse kullanımı, fizik tedavi, egzersiz ve cerrahi müdahale bulunur. Skolyoz tedavisinde erken tanı ve düzenli takip çok önemlidir.
Skolyoz tanısı alan her bireyin tedavisi kişiye özgüdür. Tedaviyi kişinin yaşı, omurganın maturesi, eğriliğin tipi ve yeri, omurganın uzama potansiyeli, vücut esnekliği … etkilemektedir.
Tanı almış bireyin, radyolojik görüntüleri, fiziksel muayene bulguları, skolyozun şekli değerlendirilip bu analiz sonucunda egzersiz programı oluşturulur.

Genellikle adolesan çağda çıkan skolyozda 10-20 derece arası takip ve egzersiz tedavisi kullanılmaktadır.20 derece ve üstünde korse kullanımı önerilir. 20 derece ve üzerinde korse kullanımı ile birlikte egzersiz tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedaviye rağmen 45 dereceyi geçen eğriliklerde cerrahi tedavi önerilir.

SKOLYOZDA KORSE KULLANMAK GEREKLİ MİDİR?

Skolyozda 20 derece ve üstünde korse kullanımı önerilir. 20 derece ve üzerinde korse kullanımı ile birlikte egzersiz tedavisi uygulanmaktadır.

SKOLYOZDA SCHROTH YÖNTEMİ NEDİR? AMELİYATSIZ SKOLYOZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? SCHROTH SKOLYOZ EGZERSİZLERİ NELERDİR?

Schroth yöntemi skolyozun düzeltilmesinde uygulanan ameliyatsız bir tedavi şeklidir. Skolyoz egzersizleri, tamamen kişiye özgü olmalıdır. Dünya üzerinde bilimsel olarak geçerliliği kanıtlanmış üç boyutlu skolyoz egzersizleri (schroth method) çok yönlü yaklaşım sağlar. Schroth yöntemi nefes egzersizleri asimetrik postürü düzeltici yönde 3 boyutlu egzersizleri, günlük yaşam içimdeki vücut pozisyonunu düzenleyerek kişiye özel bir programı içerir. Bu egzersizlerin amacı çocuklar ve gençlerde deformitenin düzelmesi ve veya yerinde sayması açısından kullanılır. İleri yaş gruplarında ise amaç ağrıların azalması ve duruş bozukluklarının düzeltilmesi içindir.
Her kişinin skolyozu, açısı farklı olduğu için hazır kalıp tek bir egzersiz programı yoktur. Bu nedenle internetten gördüğünüz egzersizler skolyozunuzun derecesini arttırıp durumunuzu kötüleştirebilir. Mutlaka kişinin röntgeni incelenip alanında uzman bir skolyoz fizyoterapisti tarafından egzersiz programı planlanmalıdır.

SKOLYOZDA NE ZAMAN AMELİYAT GEREKİR?

Yapılan tedavilere ve korse kullanımına rağmen skolyoz derecesi azalmıyorsa ve 45 dereceyi geçiyorsa bu durumlarda cerrahi gereklidir.