Mersin İkomt - Mersin Fizik Tedavi -  Telefon

Siyatik

Mersin Siyatik


Siyatik Nedir?

Siyatik sinir, vücudun en uzun ve an kalın siniridir. Siyatik sinirin sıkışması, gerilmesi veya hasar görmesi sonucu siyatik sinir ağrısı oluşur. Siyatik siniri, belin alt kısmından başlayarak kalçadan, bacakların arka kısmından ve ayağa kadar uzanır.

Siyatik Ağrısı Nedir?

Halk arasında genelde ‘bende siyatik var’ denilse de siyatik bir hastalık değildir, sinirin adıdır. Siyatik sinire bağlı oluşan ağrı ise siyatik sinir ağrısı olarak belirtilir.

Siyatik Ağrısı Neden Olur?

Siyatik ağrısının en yaygın nedenleri arasında bel fıtığı, omurga daralması, kemik çıkıntısı, tümör veya diyabet gibi hastalıklar sayılabilir.
Diskin fıtıklaşarak siyatik sinir köküne baskı yapması, siyatik sinirin kaslar arasında sıkışması, beldeki omurların siyatik sinire baskı yapması, sinirin esnekliğinin azalması, fazla kilo, hareketsizlik, ağır kaldırma, hamilelik gibi birçok nedenden dolayı siyatik sinir ağrısı oluşabilir.

SİYATİK AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR? SİYATİK AĞRISI NEREYE VURUR?

Siyatik ağrısı genellikle vücudun sadece bir tarafında hissedilir ve belden ayağa kadar yayılır. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir ve bazen dayanılmaz olabilir.
Kişiler belde ağrı, kalça içine batma, topuğa kadar ağrı ve çekme hissi, bacak ve ayaklarda uyuşma gibi şikayetler yaşayabilir.

SİYATİK AĞRISI NASIL GEÇER? SİYATİK AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Siyatik ağrısının tedavisi için öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi, fizik tedavi, manuel terapi, egzersiz, kuru iğneleme gibi alternatif yöntemler yeterli olabilirken, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

SİYATİK SİNİR AĞRISINDA MANUEL TERAPİ FAYDALI MIDIR?

Manuel terapi uygulamaları sinirin sıkıştığı yerden kurtulması ve sinirin dolaşımının artmasını sağlar. Beldeki omurların dizilimini dengeler ve siyatik sinir kökünün rahatlamasını sağlar. Dolaşımı artmaya başlayan siyatik sinirin esnekliği artar ve zamanla kişinin şikayetlerinde hafifleme başlar.
Sinir dokusunun iyileşmesi diğer dokulara göre daha uzundur. Bu nedenle bazı durumlarda kişilerin sabırlı olması gerekebilir. Ağrı ve uyuşma şikayetleri aynı anda geçmeyebilir. Ağrı daha çabuk azalırken uyuşma şikayetleri daha geç geçebilir.