Mersin İkomt - Mersin Fizik Tedavi -  Telefon

Tendon Yaralanmaları

  • Hizmetlerimiz
  • Tendon Yaralanmaları
Mersin El Bileği Tendon Yaralanmaları


EL BİLEĞİ TENDON YARALANMALARI

EL TENDON KESİLERİ – FLEKSÖR TENDON YARALANMALARI

Ellerimiz iş ve günlük hayattaki ihtiyaçlarımızı sürdürebilmemiz ve hayatımızı idame ettirebilmemiz açısından en önemli vücut yapılarının başında gelmektedir. Günlük hayatta ellerimizi o kadar çok kullanıyoruz ki herhangi bir yaralanma geçirip fonksiyon kaybına uğrayana dek ellerimizin ne kadar önemli olduğunun farkında bile varmıyoruz çoğu zaman.

El yaralanmaları ev kazaları, iş kazaları ve trafik kazaları gibi birçok farklı sebeple oluşabiliyor. Bu yaralanmalar kesilme, ezilme, sıkışma şeklinde meydana gelebiliyor. Bu tür yaralanmalar özellikle dirsekten parmaklara kadar uzanan tendon, damar ve sinirleri etkiliyor.

Dirsekten el bileğine kadar uzanan kaslar, ön kolun ortalarından itibaren tendon şeklinde parmak uçlarına kadar devam eder. Tendonlar sayesinde parmak ve el bileği hareketleri yapılır. Parmaklarda aynı zamanda tendonu tutan pulley adını verdiğimiz kirişler bulunur. Tendonlar makara sistemi gibi çalışarak el ve parmak fonksiyonlarının sorunsuz çalışmasını sağlarlar.

Ön kolda kasların ve tendonların yanı sıra, kasları besleyen damarlar ve onların motor ve duyu fonksiyonunu sağlayan sinirler geçer. Bu yapılar birbirine çok yakın yer aldıkları için travma, kaza gibi durumlarda beraber yaralanabilirler.
Fleksör tendonlar, el bileğini ve parmakları bükmeye, kapatmaya yarayan tendonlardır. El bileğinde en sık görülen yaralanmalar da fleksör tendon yaralanmalarıdır.

Fleksör tendon yaralanması olan kişilerde parmaklarda ve el bileğinde bükme hareketi yapılamayabilir. Tendonlarda kesilme durumu varsa en kısa sürede cerrahi ile tamir edilmesi gerekir. Cerrahi süresi uzarsa kesilen tendon uçları birbirinden uzaklaşabilir ve bir araya getirip tamir edilmesi zorlaşabilir. Mikrocerrahi yöntemlerle hekiminizin uygun gördüğü şekilde cerrahi işlem yapılır.

EL TENDON AMELİYATI SONRASI ATEL KULLANMAK GEREKLİ MİDİR?

Cerrahi sonrası tamir edilen tendonların korunması amacıyla3-4 haftalık atel uygulaması yapılır. Özellikle dinamik ateller tendonların pasif kayma hareketini yapmasını sağlar ve iyileşme sürecinde tendonlarda yapışıklık oluşmasını önler.

TENDON KESİLERİ İYİLEŞİR Mİ? TENDON YARALANMALARINDA FİZİK TEDAVİ NASIL YAPILIR?

Ameliyattan sonra erken dönemde fizyoterapistinizle çalışmaya başlamanız önemli. Artık uzun süre immobilizasyon yerine erken dönemde kontrollü hareket prensibi el fonksiyonlarının eski haline dönmesi için önem kazanmıştır. Erken dönemde çalışmalara başlanmazsa tendonlarda yapışıklık oluşabilir ve tenoliz ameliyatı gerekebilir. Tenoliz, yapışıklıkları temizlemek için el cerrahınız tarafından yapılan bir işlemdir.

EL TENDON TAMİRİ AMELİYATINDAN SONRA ERKEN DÖNEMDE NELER YAPILIR ?

Yapılan cerrahi işlemin başarı oranı sonrasında göreceği fizik tedavi sürecine bağlıdır. El cerrahisi ve el rehabilitasyonu beraber ayrılmaz bir bütündür. Cerrahi ne kadar başarılı geçtiyse fizik tedavi süreci de o kadar başarılı sonuçlanır.
Bu nedenler erken dönemde doktorunuzun bilgisi ve yönlendirmesi ile el rehabilitasyonuna başlamak fonksiyonları geri kazanmak açısından çok önemlidir.
Erken dönemde pasif hareketler ile tendonların kayması sağlanır ve yapışıklıkların önlenmesi amaçlanır.
Dış bölgedeki dikişler iyileştikten sonra skar dokuya yönelik yumuşak doku mobilizasyonları ve skar doku masajı yapılır. Skar dokunun sertleşmesini azaltmak, esnekliğini arttırmak el ve parmak fonksiyonları açısından önemlidir.
Tendonların iyileşme süreci devam ettikçe kaldırabilecekleri yük ve gerilim oranı arttıkça aktif hareketlere, tendon kaydırma egzersizlerine, germe ve fonksiyonel egzersizlere geçilir.
Kişinin aktif hareket ve kavrama fonksiyonları geliştikçe el ve el bileği kasları güçlendirme çalışmaları başlar. En kısa sürede tam hareket kabiliyeti ile kişinin iş ve sosyal hayatına dönmesi sağlanır.

EL TENDON KESİSİ NE ZAMAN İYİLEŞİR?

El yaralanmaları sonrası rehabilitasyon süreci yaralanmanın tipine, etkilenen yapılara göre değişiklik gösterir. Dokuların iyileşme mekanizmaları ve süreleri göz önünde bulundurularak kademeli şekilde program ilerletilir. Tendon yaralanmalarına ek olarak damar ve sinirlerde hasar varsa bu durumda iyileşme süreci uzun olabilir. Bu süreçte sabırlı olunmalı ve doktorunuz ile fizyoterapistinizin tavsiye ve görüşlerine uymalısınız.
Kişinin mevcut durumuna ve dokunun iyileşme sürecine göre terapi programı haftada 3-4 gün olacak şekilde planlama yapılır.

EL REHABİLİTASYONU – EL FİZYOTERAPİSİ

El rehabilitasyonunun tecrübeli ve profesyonel ellerde yapılması çok önemlidir. Zira tendonlara fazla yük ve gerilim binmesi tekrar tendonların kopmasına ve ikinci bir cerrahiye sebep olabilir.
El rehabilitasyonunda, el alanında uzman ve deneyimli fizyoterapist ihtiyacınız için randevu alabilirsiniz.