Mersin İkomt - Mersin Fizik Tedavi -  Telefon

Boyun Düzleşmesi

  • Hizmetlerimiz
  • Boyun Düzleşmesi
Mersin Boyun Düzleşmesi


BOYUN DÜZLEŞMESİ

Boyun düzleşmesi, günümüzde özellikle bilgisayar ve masa başı çalışan kişilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi haline geldi. Teknolojinin hayatımızdaki yerinin artması ve hareketsiz yaşam biçimi genç yaşlarda boyun düzleşmesi sorunlarını arttırdı.

BOYUN DÜZLEŞMESİ NEDİR?

Boyun düzleşmesi, boynun kendine has ‘C’ şeklindeki kıvrımını kaybetmesi sonucunda oluşan bir durumdur. Normalde omurgaya yandan bakıldığında boyun bölgesinde ‘C’ şeklinde bir kıvrım olur. Fakat birçok farklı sebeple bu eğrilik azalmaya ve zamanla düz bir hal almaya başlar.
Boyun düzleşmesi, özellikle hareketsiz yaşam tarzı, sürekli masa başında çalışmak, yanlış yastık seçimi, stres, duruş bozukluğu, kas dengesinin bozulması gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Aslında boyun düzleşmesi bir hastalık değil sonradan oluşan biyomekanik bir problemdir, fakat tedavi edilmediği takdirde ciddi şikayetlere yol açabilir.

BOYUN DÜZLEŞMESİ NEDEN OLUR?

Yaşam şeklimizden, çalıştığımız işe, alışkanlıklarımıza, fiziksel aktivite düzeyimize kadar birçok faktör bu durumun oluşmasına sebep olabilmektedir.

  1. Masa başı çalışmak (bankacı, mühendis, mimar vb.)
  2. Başı öne eğerek çalışmak ve uzun süre telefon, tablet kullanımı (kuaför,diş hekimi vb.)
  3. Uzun saatler bilgisayar kullanımı (ofis çalışanı, bilgisayar mühendisi, tasarımcı, youtuber, blogger vb.)
  4. Yanlış oturma ve yatma alışkanlıkları
  5. Yüksek yastıkta yatmak
  6. Ergonomik olmayan araba ve bisiklet kullanmak
  7. Kas kuvvetinde dengesizlik
  8. Hareketsiz yaşam
  9. Osteoporoz (kemik erimesi)

BOYUN DÜZLEŞMESİ NASIL ANLAŞILIR? BOYUN DÜZLEŞMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boyun düzleşmesi röntgen görüntüsü ve fiziksel değerlendirme ile anlaşılır. Başlıca belirtileri:

  • Başın belirgin şekilde gövdeye göre önde durması
  • Boyundaki çıkıntı kemiğin daha da belirginleşmesi
  • Boyun ve sırt ağrısı
  • Ense ve baş ağrısı
  • Boyun hareketlerinde kısıtlanma
  • Kas kuvvetinde zayıflık
  • İlerleyen durumlarda kollarda uyuşma ve güç kaybı

BOYUN DÜZLEŞMESİ AĞRISI NEREYE VURUR?

Boyun düzleşmesinin en sık görülen belirtisi boyun ağrısıdır. Ayrıca baş ağrısı, uyuşma, karıncalanma, zayıflık, kas kontrolünde zorluk gibi semptomlar da görülebilir. Sırta ve kürek kemiğinin iç kısımlarına vuran ağrı, ensede ve başta ağrı şikayetlerine sebep olabilir.

BOYUN DÜZLEŞMESİ BAŞ AĞRISI YAPAR MI?

Başın öne doğru duruşunu taşımaya çalışan boyun kasları fazla çalışmak zorunda kalır ve yeteri kadar gevşeyemez. Bu durumda kaslar yapıştıkları ense köklerinde ve başta gerilim oluşturarak gerilim tipi baş ağrısına sebep olabilir.

BOYUN DÜZLEŞMESİ GEÇER Mİ? BOYUN DÜZLEŞMESİNİN TEDAVİSİ VAR MI?

Boyun düzleşmesi sonradan olan ve biyomekanik bir problemdir. Erken dönemde fark edilip önlem alındığı taktirde daha büyük sorunlara neden olmadan düzelebilmektedir.
Boyun düzleşmesi tedavisinde öncelikle bu durumu tetikleyen faktörlerin ortadan kaldırılması veya azaltılması gerekir. İş yerinde çalışma masasının ayarlanması, arabada koltuğun ayarlanması gibi ergonomik düzenlemeler, belirli sürelerde pozisyon değişikliği gibi basit önlemler ilk olarak yapılabilir.

BOYUN DÜZLEŞMESİ GEÇER Mİ?

Boyun düzleşmesi tedavisinde temel amaç ağrının azaltılması, boyun hareket kısıtlılıklarının giderilmesi ve düzeltici egzersizlerle desteklenerek zamanla boynun tekrar ‘C’ şeklindeki kavisinin oluşmasıdır.

BOYUN DÜZLEŞMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR? BOYUN DÜZLEŞMESİNDE MANUEL TERAPİ YAPILIR MI?

Kişinin mevcut durumu değerlendirilip postür analizi yapılır. Kişinin ağrısına neden olan yapılar tespit edilip ona göre bir terapi programı oluşturulur. Bu terapi programları oluşturulurken ezber bir protokol yoktur, terapi programları kişiye özel olarak oluşturulur. Boyun düzleşmesi terapi programında manuel terapi, kayroprakti, yumuşak doku uygulamaları, elektroterapi, kinesiotape bantlama ve terapatik egzersizler gibi birçok yöntem kullanılabilir.
Kalıcılığı sağlamak ve boyundaki ‘C’ şeklindeki kavisi tekrar kazanmak için günlük yaşam düzenlemeleri ve düzenli egzersiz ile desteklemek şarttır.

BOYUN DÜZLEŞMESİ İÇİN YASTIK SEÇİMİ

Orta sertlikte ve başınızı nötral pozisyonda tutacak yastıklar seçmelisiniz. Yastık seçimi yapılırken omuz genişliğinize göre yan yatış pozisyonunda başınızı nötral pozisyonda tutacak yükseklikte yastık tercih etmelisiniz. Çok alçak ya da yüksek yastık olmamalıdır.

BOYUN DÜZLEŞMESİNE NE İYİ GELİR

  • Doğru yastık seçimi
  • Çalışma masası, sandalye ve monitör yükseklik ve uzaklıklarını ayarlamak
  • Araba koltuğunu boynunuzu ve sırtınızı destekleyecek şekilde ayarlamak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Telefon,tablet gibi sık kullandığımız şeyleri göz hizasına yakın tutmak.
  • Masa başı çalışıyorsak 40-50 dk da bir 3-5 dk pozisyon değiştirmek