Mersin İkomt - Mersin Fizik Tedavi -  Telefon

Boyun Fıtığı Tedavisi

  • Hizmetlerimiz
  • Boyun Fıtığı Tedavisi
Mersin Boyun Fıtığı


BOYUN FITIĞI Nedir?

Boyun ağrısı toplumda yaygın olarak görülen ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen bir şikayettir. Boyun fıtığı da boyun ağrılarının sebepleri arasında yer alır.
Boyun fıtığı; boyun omurları arasındaki disklerin deforme olması ve sinir köküne doğru taşmaya başlamasıyla oluşur.
Boyun fıtığı yanlış duruş alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, uzun masa başı çalışma süreleri, telefon ve tablete öne doğru eğilerek bakmak gibi faktörlerin etkisiyle günümüzde sıkça karşılaşılan sağlık sorunlarından birisi oldu.

BOYUN FITIĞI NEDEN OLUR?

Boyun fıtığı disklerin zorlanması sonucu diskin dışarıya doğru taşarak sinir köklerine baskı yapmasıyla oluşur. Uzun süre yanlış pozisyonlarda kalmak, tekrarlayan ve zorlayıcı hareketler, duruş bozukluğu, boyun düzleşmesi, boyun çevresi kasların zayıflığı, yaşlanma gibi sebepler zamanla boyun fıtığına sebep olabilmektedir.

BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boyun fıtığı belirtileri rahatsızlığın derecesine göre kişiden kişiye farklılık gösterir. Ağrılar boyundan sırta ve kürek kemiğine, omuz başından kollara ve parmaklara doğru yayılım gösterebilir.

  1. Boyun ve sırt ağrısı
  2. Kollara ve parmaklara uzanan uyuşma karıncalanma
  3. Kürek kemiği, omuz dirsek kol bölgesine yayılan ağrı
  4. Kolda ve elde güçsüzlük görülebilir.

BOYUN FITIĞI İYİLEŞİR Mİ?

Boyun fıtığı iyileşir mi sorusunun cevabı, boyun fıtığının nedenine, derecesine, kişinin yaşam biçimine, yaşına ve iyileşmeyi etkileyecek sistemik rahatsızlık ya da başka faktörlerin varlığına bağlıdır. Bazı durumlarda boyun fıtığı kendiliğinden iyileşebilir.
Günümüzde uygulanan enjeksiyonlar, ilaç tedavileri, fizyoterapi, manuel terapi ve egzersizler ile boyun fıtığında oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Kol ve ellerde ciddi hissizlik, güç ve refleks kaybı durumları yoksa ameliyatsız yöntemlerle boyun fıtıkları iyileşebilmektedir. Ancak bazı durumlarda da boyun fıtıkları için cerrahi gerekebileceği unutulmamalıdır.

BOYUN FITIĞINDA MANUEL TERAPİ FAYDALI MI?

Uygulanan manuel terapi yöntemleriyle boyun fıtığı sonucu oluşan kas gerginlikleri giderilir, boyun eklemlerinde oluşan hareket kısıtlılıkları açılır, boyun bölgesine binen yük dağılımı dengelenir. Boyundaki diskin ve sinirlerin dolaşımı arttırılır iyileşme süreci için zemin hazırlanır. Egzersizlerle desteklenerek manuel terapinin kalıcı bir etkisi olması sağlanır. Manuel terapi, bilimsel ve kanıta dayalı teknikler ile kısa sürede etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olduğu için boyun fıtığına bağlı şikâyetlerin giderilmesinde oldukça faydalıdır.
Kişinin ağrı ve diğer şikayetleri geçse bile kendisi için oluşturulan egzersiz programını bir süre devam ettirmesi hem kalıcı bir iyileşme hem de duruş bozukluklarının giderilmesi açısından oldukça önemlidir.

BOYUN FITIĞI NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİR?

İyileşme bir süreçtir ve vücudumuzdaki her yapının iyileşme süreci farklı olduğu gibi bu süre kişiden kişiye de farklılık gösterir. Bilimsel çalışmalar genellikle 6-8 hafta içinde fıtığa bağlı oluşan şikayetlerin azaldığını ve kişilerin iş ve sosyal yaşamına döndüğünü göstermektedir.
Fıtığın oluşma sebebi, fıtığın derecesi, yaş, beslenme alışkanlığı, uyku düzeni, su tüketim alışkanlığı, stres, metabolik rahatsızlıklar, yaşam biçimi, genetik faktörler gibi iyileşmeye etki eden pek çok faktör vardır. Bütün bu durumlar kişiden kişiye şikayetlerin azalma süresini değiştirir.

BOYUN FITIĞINDA NE ZAMAN AMELİYAT GEREKİR?

Boyun fıtığında ameliyat kararı verilirken hastanın şikayetleri, muayene bulguları ve radyolojik görüntüleme sonuçları birlikte değerlendirilmelidir. Tek başına Mr sonucu yeterli değildir. Boyun fıtığının sayısı, büyüklüğü veya patlamış olması tek başına ameliyat kararı gerektirmez. Önemli olan fıtığın omurilik veya sinir kökünü sıkıştırıp sıkıştırmadığıdır.
Boyun fıtığında ameliyat gerektiren durumlar şunlardır:

  1. Omurilik ezilmeye bağlı olarak hasarlanma belirtisi gösteriyorsa (servikal miyelopati): Bu durumda hastada yürümede zorluk, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük, idrar kaçırma gibi bulgular olabilir. Omuriliğin hasar görmesi kalıcı nörolojik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bu durumdaki hastalarda acil olarak ameliyat yapılmalıdır. En doğru kararı alanında uzman doktorunuz verecektir.
  2. Sinir kökü sıkışmasına bağlı kolda ağrı, uyuşma ve güçsüzlük belirtileri (radikülopati) varsa: Bu durumda hastada kolda şiddetli ağrı, his kaybı ve kaslarda zayıflama olabilir. Boyun fıtığına bağlı kol ağrılarının çoğu birkaç hafta ile birkaç aylık sürede düzelir. Bu sürede ilaç tedavisi, fizik tedavi, egzersiz, enjeksiyon gibi yöntemler yararlı olabilir. Ancak bu tedavilere rağmen şikayetler geçmiyorsa veya kolda güç kaybı ilerleme gösteriyorsa o zaman ameliyat düşünülebilir.