Mersin İkomt - Mersin Fizik Tedavi -  Telefon

Kırık Sonrası Rehabilitasyon

  • Hizmetlerimiz
  • Kırık Sonrası Rehabilitasyon
Mersin Kırık Sonrası Rehabilitasyon


KIRIK SONRASI REHABİLİTASYON

Yetişkin bir insanda kemik sayısı yaklaşık olarak 206 adet olarak bilinmektedir. Kemiklerimizin organlar vasıtasıyla hareketi sağlama, bedeni dik tutma ve organları koruma gibi görevleri bulunmaktadır. Günlük aktivitelerimizde önemli bir yere sahip olan kemiklerimiz aynı zamanda kırılgan bir yapıya sahiptir. Zaman içerisinde düşme, çarpma gibi çeşitli etkilerle kemiklerde kırılma ve çatlama gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz.
Kırık tedavisinin ilk önemli basamağı ortopedistler tarafından tamamlanır ve kırığın bulunduğu bölgeye göre iyileşme süresinde hareketsizlik gerekebilir. Hareketsizlikten dolayı ise eklem sertliği, kas erimesi (atrofi) gibi sorunlar ortaya çıkabilir ve bu aşamada kırık rehabilitasyonunun amacı fonksiyonelliğin tekrar kazandırılmasıdır.

KIRIK SONRASI NE YAPMALIYIM?

Kırığın yarattığı travma ağrıya ve ödeme neden olur, ayrıca kırık redüksiyonundan sonra kullanılan immobilizasyon (hareketsiz geçen dönem) kas zayıflığına, eklem sertliğine, dolaşım bozukluğuna ve fonksiyon kaybına neden olabilmektedir. Bunları önlemek veya etkilerini en aza indirmek için fizyoterapi uygulamalarına mümkün olan en kısa sürede hemen başlanmalıdır.

KIRIK SONRASI FİZİK TEDAVİ NASIL OLMALI? KIRIK SONRASI ORTOPEDİK REHABİLİTASYON

Alçı veya cerrahi ile kırığın kaynaması sonrası erken dönemde başlanmalıdır. Kişinin durumu değerlendirilerek fizyoterapist tarafından program oluşturulur.
Kemiğin kaynama süresi boyunca alçıda uzun süre hareketsiz kalması sonucu çevre dokularda dolaşım azalır ve ödem oluşur. Hareketsizliğe bağlı olarak eklemlerde sertleşme ve kontraktür oluşur, kaslarda ise zayıflama (atrofi) meydana gelir.
Manuel terapi de kullanılan mobilizasyon teknikleri ile eklemlerde oluşan hareket limitasyonları açılır. Yumuşak doku teknikleri ile çevre kas ve dokulardaki yapışıklık ve gerginlikler azaltılır, dolaşımın artması sağlanır.
Egzersiz programı ile çevre kasların güçlendirilmesi ve kişinin en kısa sürede eski fonksiyonlarına dönmesi sağlanır.
Mersin manuel terapi uygulamaları ve mersin fizyoterapist desteği için detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

KIRIK NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİR?

Kırıklar ortalama 4-6 haftada iyileşir. Fakat iyileşme süreci kırığın tipine, kırığın yerine, kişinin yaşına, kemik kalitesine, kilosuna, metabolik rahatsızlıklarına göre farklılık gösterebilir.
Herkeste kırık sorunları farklı boyutlarda görülür. Kırık sonrası rehabilitasyonun ne kadar süreceği de bu nedenle kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Kırık sonrası rehabilitasyon uygulamalarının amaçları şu şekilde özetlenebilir;

  1. Kırıklardan önce bölgenin fonksiyonel kapasitesinin geri kazandırılması,
  2. Eklem hareketliliğinin fazlalaştırılması,
  3. Bölgenin hareket etmemesine bağlı olarak kaslardaki zayıflamanın engellenmesi,
  4. Bölgedeki kasların güçlendirilmesi,
  5. Hastanın ağrılarının ve oluşmuşsa ödemin ortadan kaldırılması
  6. Hastanın hayat kalitesinin arttırılıp hareket kısıtlılığının sona erdirilmesi