Mersin İkomt - Mersin Fizik Tedavi -  Telefon

Miyofasial Ağrı Sendromu

  • Hizmetlerimiz
  • Miyofasial Ağrı Sendromu
Mersin Miyofasial Ağrı Sendromu


MİYOFASİAL AĞRI SENDROMU (Uzun Süre Geçmeyen Kas Ağrıları Sendromu)

Kas ağrıları günlük hayatta herkesin sıklıkla yaşadığı bir durumdur. Genellikle dinlenme, ağrı kesici ilaçlar ve kremle kısa sürede hafiflese de bazı durumlarda geçmeyen inatçı ağrılara dönüşebilmekte ve kişinin günlük yaşamını olumsuz şekilde etkilemektedir.
Miyofasiyal ağrı sendromu, kaslarda ve kasları çevreleyen fasya adı verilen dokuda oluşan ağrı ve hassasiyet durumudur. Bu durum zamanla yaşam kalitesini düşüren ve geçmeyen kas ağrılarına dönüşebilmektedir.
Bilgisayar ve cep telefonu nedeniyle oluşan duruş bozukluklarının ve stres düzeyinin artmasına bağlı olarak miyofasiyal ağrı sendromu son yıllarda giderek daha sık görülmektedir.

MİYOFASİAL AĞRI SENDROMU NEDİR?

Miyofasial ağrı sendromu genellikle kaslarda ve fasyalarda oluşan gergin bantlaşmalar ve tetik noktalar sebebiyle oluşmaktadır.
Halk arasında kulunç olarak bilinen tetik noktalar kaslar içinde oluşan ağrılı ve hassa bölgelerdir. Tetik noktalara baskı uygulanınca ağrı şiddetinde artma ve çevre kısımlara yayılma gösterebilir.
Kas içinde oluşan gerginlikler ve tetik noktalar kasın yeteri kadar gevşemesini engeller. Bu durum zamanla kas içinde ve çevre dokularda dolaşımı olumsuz yönde etkiler. Zamanla kasın dolaşımı ve esnekliği azalmaya başlar ve direnci düşer. Bu durum sonucunda kısa sürede yorulma, dinlenilse bile azalmayan ağrılar, sabah uyanınca dinlenememiş hissetme gibi şikayetler oluşabilmektedir.

MİYOFASİAL AĞRI SENDROMU NERELERDE GÖRÜLÜR?

Miyofasiyal ağrı sendromu, vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir, ancak en sık boyun, sırt, bel, kalça, omuz, kol ve bacaklarda rastlanır.

MİYOFASİAL AĞRI SENDROMU NEDEN OLUR? GEÇMEYEN KAS AĞRILARI NEDEN OLUR?

Kaslarda tetik nokta olarak tanımlanan bölgelerin bölgesel olarak kan dolaşımının az olduğu, buna bağlı kas spazmının geliştiği, gelişen kas spazmının ise bölgesel kan akımında bozukluğu arttırdığı bir kısır döngü olarak var olduğu düşünülmektedir.

MİYOFASİAL AĞRI SENDROMUNUN NEDENLERİ NEDİR?

Bu sendrom, kaslara aşırı yüklenme, travma, stres, uyku bozukluğu, beslenme yetersizliği, duruş bozukluğu, masa başı işler, hareketsiz kalma, duygusal travmalar gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.

MİYOFASİAL AĞRI SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda kaslarda ağrı, tutukluk ve hassasiyetin yanında, sıkışma ve yanma hissi vardır. Tutulan kasın yakınında eklem katılığı ve eklem hareket açıklığında hafif bir kısıtlanma olabilir. Ağrılar hafif veya bazen çok şiddetli olabilir.

  • Ağrının olduğu bölgede sertlik, gerginlik ve spazm.
  • Kaslarda batma, yanma, uyuşma, karıncalanma ve çekilme hissi.
  • Ağrının neden olduğu uyku bozukluğu, yorgunluk ve depresyon.
  • Eklem hareketlerinde kısıtlılık ve zorlanma.
  • Bazen bıçak saplanır gibi keskin ve şiddetli ağrılar görülebilir.

MİYOFASİAL AĞRI SENDROMU GEÇER Mİ? MİYOFASİAL AĞRILARDA TEDAVİ NASILDIR?

Miyofasiyal ağrı sendromunun tedavisi ise kişiye özel olarak planlanır. Tedavinin amacı ağrıyı azaltmak, kas fonksiyonunu arttırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir.
Tedavide ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri, egzersizler, gevşeme teknikleri, kuru iğneleme, bantlama ve manuel terapi gibi seçenekler bulunur.

MİYOFASİAL AĞRI SENDROMUNDA MANUEL TERAPİ FAYDALI MIDIR?

Manuel terapi ve fizyoterapi uygulamaları ile kas içindeki gergin bantlar çözülerek kasın dolaşımı ve esnekliği sağlanmalı, ağrı azaltılıp egzersiz ve günlük yaşam düzenlemeleri ile desteklenmelidir.
Manuel terapi, miyofasial gevşeme teknikleri, kinezyolojik bantlama, kuru iğneleme, graston yumuşak doku mobilizasyonu ve egzersiz gibi pek çok yöntem kullanılır.
Manuel terapi yöntemleri geçmeyen kas ağrılarının çözümünde en etkili yöntemlerden biridir.
Bu tarz problemlerde hekiminizin teşhisi ve yönlendirmesi sonrası fizyoterapistinizle çalışmalara başlamanız yaşam kalitesini düşüren inatçı ağrılara dönüşmemesi açısından önemlidir.